Søppel i natur’n
- det er fali’ det

 

Tilbake hos Hold Norge Rent

Det er en stor glede at Ludvig igjen kan introduseres i Hold Norge Rent sine kampanjer. 50 år etter sin debut som maskot skal han nok en gang motivere til godt miljøvett hos nordmenn.

 

For det er ikke første gang Ludvig har denne rollen. I lokalene til Kongelig Selskap for Norges Vel, 30. april 1968, dukket Ludvig opp for første gang. Kjell Aukrust var blitt engasjert som kunstnerisk ansvarlig for en «Hold Norge Rent» kampanje som skulle foregå rundt pinsen og tegnet miljøsvinet Pinsesvinet, som ikke brydde seg om alt skrot han etterlot seg. Selv om Pinsesvinet var ganske lik Ludvig av utseende, var personligheten hans ganske så annerledes enn den Ludvig vi kjenner i dag.

Kjærlighet for dyrene

For det vare, forsiktige pinnsvinet Kjell Aukrust etter hvert beskrev Ludvig som, med en stor kjærlighet for alle Vår Herres skapninger, som finner trøst hos småfuglene, takker konglene på trærne som bærer frø og som ber om at fugler og dyr må komme velberget fra høstjakta, har en veldig sensitivitet for alt som kryper og kravler i naturen.

Ifølge Kjell var Ludvig Norges svar på Frans av Assis, født nedi Prestenget i Alvdal. På Ludvigs mange eventyr hører vi om hvordan han redder små insekter og beskytter redet til løvsangeren i skogen  – så når Ludvig er med for å passe på at drikkebokser ikke havner i foret til kuene og søppel ikke skal ødelegge naturen, og skapningene som lever der synes vi at det er storartet og helt riktig.

 
 
Å hestehoven da! Denna smørgule værharde knekten, som pressa seg opp gjennom snøhaugen for å blomstre i halvrøten skara! - Gud velsigne Vår Herre, mumlet Ludvig, i målløs beundring for skaperens verk.
— Fra historien «Gud velsigne Vår Herre» i boken «Ludvig»
 

Flåklypa Grand Prix

Kjell Aukrust, sammen med Kjell Syversen, skrev første manus til filmen Flåklypa Grand Prix under sterkt tidspress. Manuset måtte foreligge før en tidsfrist for å søke finansiering av filmen. I løpet av noen hektiske uker ble vesentlige trekk av personligheten og karakteren til Ludvig utviklet til slik vi kjenner ham i dag

Ludvig ble den store helten og publikumsyndlingen i Flåklypa Grand Prix suksessen. Senere har det blitt ytterligere 4 helaftens spillefilmer som alle har gitt overveldende besøkstall. Og Kjell brukte Solan og Ludvig som litterære grep både i tekster og tegninger i en rekke bøker. En landskapstegning fikk en helt ny og rikere stemning når Ludvig ble tegnet inn i bildet. Og det var lettere for Kjell å skrive selvbiografier ved å la Solan og Ludvig være med på reiser og opplevelser.

 

Beskrivelser av Ludvig

Han kom i høstregnet og banket på. Vandreren kalte seg Ludvig. Han søkte ly for natta. Det var ikke værendes ute. Jeg tok fremtoningen i nærmere øyensyn. Hvor på kloden kom nå denne fremmedkaren fra?

Ludvig strøk nesedråpen vekk og pekte ut i kølsvarte høstnatta: Han hadde tatt av tel venstre han, under en røten skigard på Prestenget – Kunne han bare få smette innunder et takskjegg som lå i lé, skulle han sagtens greie seg. Takskjegg?

Nei fremmedkaren måtte da inn, søkbløt som han var.

Hentet fra historien «Han kalte seg Ludvig», i boken «Ludvig»

 

Han berettet om sommeren på Prestenget, med varme vindgufs sønnafra - om slåttonna og skårgangen attme hagfella. Der ble han skamkløpt med ljå; kort i nakken og fyldig ved øra. Noen rimlig forklaring på denne dristige frisyren kunne han ikke gi.

Det var bare blitt slik. Men redd var han blitt. Ja , ofte fikk han slik angst for slåttekarer, at han måtte holde seg sjøl i handa.

Hentet fra historien «Årets siste husflue», i boken «Ludvig»

 
«Je´laga´n Ludvig og´n Solan Gundersen for å få et påskudd til å rømme tilbake til Alvdal igjen. Et lite gudfryktig pinnskan stå på Prestenga og sjå barndomslandet nedenfra. N´Ludvig oppsto inni meg etter at je fylte 50.
— Hentet fra historien «Det store Tranetrekket» fra boken «Guttene på broen».

Hilsen fra Aukruststiftelsen

Kjell Aukrusts Flåklypaverden består av en eventyrlig samling figurer som etter hvert er blitt allemannseie i Norge. Det er liten tvil om at Ludvig er en av de mest verdifulle av dem alle. I Aukruststiftelsen er vi opptatt av å ta vare på figurenes egenart slik Kjell skapte dem. Samtidig vil vi videreutvikle universet slik at karakterene tilpasses en ny tid. Vårt mål er at Kjells kunst og figurunivers skal bli kjent for fremtidige generasjoner nordmenn.

Vi opplever at Ludvigs personlighet, med sin kjærlighet til naturen og sensitivitet til alt som beveger seg der bekreftes ved at han er en del av dette viktige initiativet. Vi ser med stor glede på samarbeidet med Hold Norge Rent og ser frem til å se han motivere barn og voksne til godt naturvett i mange år fremover.